Училището по мениджмънт в Йейл следи ежедневно изтеглянето на мултинационални компании от

...
Училището по мениджмънт в Йейл следи ежедневно изтеглянето на мултинационални компании от
Коментари Харесай

Над 300 компании изтеглиха бизнеса си от Русия

Училището по мениджмънт в Йейл следи всекидневно изтеглянето на мултинационални компании от Русия. Списъкът се актуализира непрестанно от Джефри Зоненфелд - професор по мениджмънт и старши асоцииран декан по проучване на водачеството, и неговия екип.

„ Доброволното евакуиране на 200 огромни компании от Южна Африка през 80-те години на предишния век в символ на митинг против апартейда, в композиция със глобите на Конгреса на Съединени американски щати, ускори сполучливо външната политика на Съединени американски щати по това време ”, са причините на Зоненфелд, които откриваме в публикация за Fortune. Пак там той показва, че цената на изоставянето на огромни вложения и загубата на бизнес, която компаниите заплащат, е голям репутационен тласък за решението им. " Компаниите, които не съумяват да се отдръпват, са изправени пред вълна от публично възмущение в Съединени американски щати, доста по-голямо от това, с което се сблъскват във връзка с изменението на климата, правата на глас, сигурността на оръжията, имиграционната промяна или сигурността на границите. Ново изследване на Morning Consult разкрива, че над 75% от американците желаят корпорациите да прекратят бизнес връзките си с Русия след нахлуването в Украйна ”, написа в публикацията си Зоненфелд.

300 компании оповестиха изтеглянето си от Русия в символ на митинг на войната в Украйна. Въпреки това, някои западни компании не престават да работят в Русия без колебание; ние идентифицираме няколко десетки компании с изключително забележителна експозиция към съветските пазари. В дните, откогато в началото публикувахме нашия лист, доста от „ останалите “ компании дадоха отговор на публичната реакция и взеха решение да се отдръпват и ние непрестанно преразглеждаме нашия лист, с цел да отразим тези решения, до момента в който са взети, изяснява екипът от Йейл.

Сред фирмите, които резервират наличието си на съветския пазар, са имена като Estee Lauder, Coty, Hilton и Hyatt. Според Зоненфелд това се дължи на „ разликите в публичното схващане за обстановката в Русия по отношение на Запада. Общото съветско поданство е на мрачно, изключително по-възрастното население, което разчита в огромна степен на цензурирани обичайни медии. Средният съветски консуматор е (засега) по-податлив на пропагандата на Путин, която упреква Запада – и е по-вероятно да накаже фирмите за потребителски артикули ”.

Актуалният лист на фирмите, които са прекратили активността си в Русия, както и тези, които остават към 9 март, може да видите

Той се следи от The New York Times, The Wall Street Journal, The Financial Times, The Washington Post, Axios, CBS, CNBC, CNN, MSNBC, Fortune, Huffington Post, Meduza, NPR, BBC и Investment Executive.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР